Prodej vína – výběr z cibéb
Ve spolupráci s malovinařstvím Brettschneider jsme připravili, pro Znojemskou oblast netypický, výběr z cibéb
Pro jeho výrobu jsou totiž zapotřebí specifické podmínky (dostatek podzimních dnů bez ranního mrazu a počasí, které střídá mlžné opary s odpoledním sluníčkem), které nastávají na Znojemsku jen zřídkakdy.
V našich podmínkách je často náročné dostát souhry všech dílčích aspektů pro vznik botrytických výběrů, a proto jejich produkci nelze předem příliš plánovat. I z těchto důvodů jsou tato vína považována za exkluzivní a vzácná.
Jedná se o přívlastkové víno vysoké kvality, které slibuje velký degustační zážitek. K jeho výrobě jsou použity nejvyzrálejší hrozny, jaké lze přirozeně vypěstovat – cibéby. Jejich přírodní cukernatost musí dosahovat alespoň 32 stupňů. Výběry z cibéb jsou hutná sladká vína s nižším podílem alkoholu. Sběr a výroba výběru z cibéb podléhá přísným pravidlům. Hrozny musejí vždy dozrát či spíše přezrát do požadovaného stadia na vinici a po sběru, který probíhá ručně, nesmějí být již dosušovány.
Výběr z cibéb je víno velmi extraktivní, plné a sladké, které se vyznačuje sytější barvou. Můžete v něm ucítit tóny medu nebo rozinek a chuť přezrálého ovoce. Má vysoký potenciál k archivaci a jeho buket se poté rozvíjí k botrytickému vyznění.
Jako víno s výrazným zbytkovým cukrem, nejčastěji 100–200 g/l, se hodí třeba k dezertům, vybranému cukroví, ale také k vyzrálým tučným sýrům. Zakoupit ho můžete v malých lahvích o objemu 0,375 l. K jeho výjimečnosti se váže také vyšší cena. Výběr z cibéb si ji ale rozhodně obhájí.
Tato vína mají velký potenciál k archivaci a ta nejlepší z nich dokonce vydrží v lahvích celé století.
Tato vína dostala na místních koštech jen ta nejlepší ocenění.
Ryzlink rýnský 2021
zb. cukr: 187,5 g/L
kyseliny: 13,6 g/L
alk. 9,7 % obj.
obj. 0,375L
Müller Thurgau 2021
zb. cukr: 227,5 g/L
kyseliny: 10 g/L
alk. 8,8 % obj.
obj. 0,375L
K dostání je u nás ve stáji za cenu 330,-